Witam. Dziś na talerzu lądują nietypowe frytki. Zamiast tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu proponuję ich zdrowszą wersję. Do ich wykonania można wykorzystać różne warzywa korzeniowe ale mojej rodzinie najbardziej odpowiadają te wykonane z selera. Polecam
Składniki:
duży seler 1szt
oliwa 2-3 łyżki
przyprawy: sól, curry, czerwona papryka
Sposób wykonania:
Seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Seler obtoczyć w oliwie wymieszanej z przyprawami i odstawić na około 30 minut do lodówki. Warzywa piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Podawać z sosem jogurtowo- czosnkowym.
Cóż, nie mam nic do powiedzenia oprócz tego, że uwielbiam i zachęcam wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali :-) Są jeszcze tacy?
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, też takie robię:)
OdpowiedzUsuń