piątek, 23 maja 2014

Pierogi drożdżowe z kurczakiem

Dzisiaj  przepis na pyszne pierogi drożdżowe z farszem z kurczaka. Idealne z porcją sosu czosnkowo- jogurtowego. Polecam


Ciasto:
mąka pszenna 800g
woda ciepła 2 szklanki
masło 1/4 kostki
drożdże 60g
jaja 2szt
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki

Nadzienie:
pierś z kurczaka 800g
papryka czerwona 2szt
cebula 2szt
pieczarki 500g
ser żółty 300g
olej do smażenia
szczypior 1pęczek
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka

Sos:
jogurt grecki 400g
czosnek 3 ząbki
zioła prowansalskie
musztarda 1 łyżeczka
sok z cytryny
sól

Wykonanie:
Ciasto: mąkę przesiać do miski, dodać sól. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, jaj i roztopionego masła. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
Farsz: kurczaka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, pieczarki obrać, pokroić w plasterki. Podsmażyć kurczaka, dodać paprykę, doprawić. Na osobnej patelni podsmażyć pieczarki z cebulą. Wszystkie składniki połączyć, dodać starty ser i posiekany szczypior.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5mm, pokroić na duże kwadraty o boku 10-12cm. Na środek każdego kwadratu rozkładać farsz, formować pierogi.
Pierogi posmarować rozmąconym jajem i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym, do 180stopni około 15 minut.
Podawać z porcją sosu jogurtowego.





2 komentarze:

  1. też kiedyś takie robiłam, bardzo smaczne są:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię podobnie ale do farszu daję 1 por, 2 cebule, 70dag pieczarek 2 piersi pomidory z puszki, 2 marchewki, mały seler 1 i 1/2 papryki i przyprawy. Wychodzi taki aromatyczny farsz oczywiście czekamy aż woda odparuje i fajnie się lepią ani 1 mi się nie rozkleił. A ciasto mieszam mąkę pełnoziarnistą z pszenną i dodaję do ciasta oregano i słodką paprykę. Ogólnie takie pierożki są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń