sobota, 3 maja 2014

Pyszna Pychotka

Dawno temu od koleżanki dostałam ten przepis na Pychotkę. Zupełnie o nim zapomniałam i kiedy przy porządkowaniu starych dokumentów wpadł mi w ręce po prostu musiałam go wypróbować. Ciasto jest absolutnie genialne. Krucha beza, kwaskowaty posmak powidła i pyszny krem waniliowy to według mnie genialne połączenie. Polecam


Składniki:

Ciasto kruche:
mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1/2 szklanki
masło 200g
żółtka 6 szt

Beza:
białka 6szt
cukier puder 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka

Dodatkowo:
powidło 1 słoik

Krem:
mleko 2 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtka 2szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1szt
masło 200g

Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiać mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka i wszystkie składniki dokładnie posiekać. Zagnieść ciasto i wstawić je na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić na pół. Każdą część ciasta rozwałkować, ponakłuwać widelcem i posmarować połową powidła.



Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać małymi porcjami cukier puder. Na końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą pianę rozsmarować na obydwu plackach. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut.


Połowę mleka zagotować a w drugiej dokładnie rozmieszać mąki, żółtka i cukry. Ugotować budyń, ostudzić. Zimny budyń połączyć z utartym masłem. Powstałym kremem przełożyć schłodzone placki. Ciasto włożyć na minimum 3 godziny do lodówki.







1 komentarz: