Składniki:
Ciasto kruche:
mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1/2 szklanki
masło 200g
żółtka 6 szt
Beza:
białka 6szt
cukier puder 1,5 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Dodatkowo:
powidło 1 słoik
Krem:
mleko 2 szklanki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
żółtka 2szt
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1szt
masło 200g
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiać mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia, dodać masło, żółtka i wszystkie składniki dokładnie posiekać. Zagnieść ciasto i wstawić je na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie podzielić na pół. Każdą część ciasta rozwałkować, ponakłuwać widelcem i posmarować połową powidła.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać małymi porcjami cukier puder. Na końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Powstałą pianę rozsmarować na obydwu plackach. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 40 minut.
pyszne ciasto do kawy:) świetnie Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuń