czwartek, 29 maja 2014

Pierogi z truskawkami i twarożkowym sosem

Witam. Dzisiaj na obiad serwuję pyszne pierogi z truskawkami. Niby danie znane i lubiane ale ja postanowiłam podać je z twarożkowo- jogurtowym sosem co znacznie podnosi wartość odżywczą porcji.
Polecam


Składniki:
mąka pszenna 500g
woda ciepła szklanka
stopione masło 1 łyżka
jajo 1szt
truskawki ok 500g

Sos:
twaróg chudy 200g
jogurt naturalny  1 szklanka
stewia lub cukier puder do smaku
truskawki 250g

Z mąki, wody, masła i jaj sporządzić ciasto. Formować pierogi.


Gotować w dużej ilości wrzącej osolonej wody.
Ser zmiksować z jogurtem, cukrem i truskawkami na gładką, jednolitą masę. Podawać z pierogami. 

6 komentarzy:

  1. pyszności:) sezon truskawkowy w pełni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja kocham sezon truskawkowy i takie przysmaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę wypróbować!:)

    Zapraszam do mnie! Dziś przepis na kurczaka w przepysznej marynacie!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. niby wszyscy znamy, ale nie wszyscy doceniamy - pyszne!

    OdpowiedzUsuń