niedziela, 4 maja 2014

Pizza z szynką, mozarellą i czosnkiem niedźwiedzim

Dzisiaj przepis na pizzę ze świeżym czosnkiem niedźwiedzim. Jest po prostu genialna, chrupiąca z wyraźną nutką czosnkową. Pycha


Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka ciepłej wody
2 łyżki oliwy z oliwek
20g drożdży
szczypta cukru
1 łyżeczka soli
100g szynki
100g mozarelli
sos pomidorowy (przecier, oliwa, sól, cukier)
garść liści czosnku niedźwiedziego

W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, dodać do mąki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Uformować placek. Pizzę posmarować sosem, dodać szynkę i mozarellę oraz posiekany czosnek.


Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 stopni.

Podawać z posiekanymi liśćmi czosnku.


2 komentarze:

  1. Dzień dobry! Wpadam z odwiedzinami. :) Pizza wygląda pysznie, fajnie wyrośnięte ciasto, a czosnek niedźwiedzi to super zioło.

    OdpowiedzUsuń