Składniki:
3 średnie bakłażany
ryż brązowy lub biały 150g
mięso z indyka lub szynka 400g
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
marchew 2-3 szt
oliwa
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, świeży tymianek
Ryż gotujemy. Marchew ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy w kosteczkę. Mięso możemy zemleć lub pokroić na drobną kosteczkę . Na rozgrzany olej lub oliwę wrzucamy najpierw cebulę, potem czosnek i marchew. Następnie dodajemy mięso i smażymy około 5 minut. Bakłażana myjemy i przekrawamy wzdłuż na połowę. Wydrążamy środek zostawiając około 1cm grubości brzeg.
Miąższ bakłażana siekamy drobno i podsmażamy razem z pozostałymi składnikami nadzienia. Dodajemy do niego ryż i całość doprawiamy.
Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy około 25-30 minut.
Pod koniec pieczenia można posypać danie tartym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz