sobota, 12 lipca 2014

Bakłażan faszerowany

To jedno z moich absolutnie ulubionych dań. Smakuje świetnie, wygląda zachęcająco a jego przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Polecam zdecydowanie taki pomysł na wykorzystanie bakłażana w kuchni. Użyty przeze mnie farsz można użyć do nadziewania innych warzyw (cukinii, papryki, ziemniaków, kalarepki itp) lub do przygotowania gołąbków. Polecam


Składniki:
3 średnie bakłażany
ryż brązowy lub biały 150g
mięso z indyka lub szynka 400g
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
marchew 2-3 szt
oliwa
przyprawy: sól, pieprz, bazylia, świeży tymianek

Ryż gotujemy. Marchew ścieramy na grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy w kosteczkę. Mięso możemy zemleć lub pokroić na drobną kosteczkę . Na rozgrzany olej lub oliwę wrzucamy najpierw cebulę, potem czosnek i marchew. Następnie dodajemy mięso i smażymy około 5 minut. Bakłażana myjemy i przekrawamy wzdłuż  na połowę. Wydrążamy środek zostawiając około 1cm grubości brzeg.


Miąższ bakłażana siekamy drobno i podsmażamy razem z pozostałymi składnikami nadzienia. Dodajemy do niego ryż i całość doprawiamy.


Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy około 25-30 minut.


Pod koniec pieczenia można posypać danie tartym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz