czwartek, 6 lutego 2014

Greckie obwarzanki

Te ciasteczka to genialne połączenie ciasta kruchego i francuskiego. Stanowią fajny dodatek do filiżanki kawy. Polecam.


Składniki:
gotowe ciasto francuskie 2 opakowania
ciasto kruche:
  • mąka pszenna 210g
  • masło 140g
  • cukier puder 70g
  • żółtka 2szt
  • szczypta soli
cukier puder
rozmącone jajo

Na stolnicę przesiać mąkę i cukier, posiekać je z masłem, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na około 40 minut. Ciasto kruche rozwałkować na prostokąt o tych samych rozmiarach co płat ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie posmarować rozmąconym jajem, nałożyć ciasto kruche, ponownie posmarować jajem i przykryć drugim płatem ciasta francuskiego.


Pokroić ciasto na paski długości 15cm i szerokości 2 cm.


Zwijać obwarzanki.


Ciasteczka piec około 12minut w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


5 komentarzy: