sobota, 12 lipca 2014

Placki cukiniowo- marchewkowo- ziemniaczane

Cukinię uwielbiam pod każdą postacią. Wielokrotnie robiłam z niej placuszki ale tym razem dodałam do nich poza tartą cukinią jeszcze marchew i ziemniaki. Placuszki wychodzą pyszne i na pewno są dobrym pomysłem na przemycenie pewnych warzyw do diety dzieci. Gdyby jeszcze można było uzyskać taką chrupkość nie smażąc na tłuszczu to byłoby świetnie...  Polecam porcję placków z kleksem jogurtu naturalnego lub porcją sosu czosnkowego. Mniam.


Składniki:
cukinia średnia 3szt
ziemniaki 500g
marchew 2-3 duże sztuki
mąka 3 łyżki
jaja 2szt
sól, pieprz
posiekany ząbek czosnku
cebula 2szt
olej do smażenia

Wszystkie warzywa obrać. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na chwilę i porządnie odcisnąć nadmiar soku. Pozostałe warzywa (ziemniaki, marchew, cebulę) zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach. Dodać cukinię i pozostałe składniki, doprawić. Smażyć cienkie placki na mocno rozgrzanej patelni. 

3 komentarze:

  1. Pyszne! U mnie cukinia czeka na przygotowanie, będą takie właśnie placki :) Uwielbiam. dodaję też papryczkę chilli,są wtedy takie pikantne.
    Cukinie są super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki pyszne. Ja zrobiłam zdrowszą wersję piekąc je na papierze do pieczenia po smarownym kilkoma kroplami oliwy z oliwek ( może być olej) w piekarniku ok 15-20 min.

    OdpowiedzUsuń