sobota, 12 lipca 2014

Naleśniki z otrębami owsianymi

Ostatnio znów dotarła do mnie paczka od Kupca. Tym razem znalazłam w niej opakowanie otrębów owsianych. Przyznam się, że pierwszy raz zetknęłam się z takim produktem. Otręby te świetnie nadają się do wszelkich placków, placuszków i naleśników. Z powodzeniem można nimi zastąpić część mąki pszennej. Oto jeden z przykładów na ich wykorzystanie.


Składniki:
mleko 1szkl
woda 1szkl
mąka pszenna 1szkl
otręby owsiane Kupiec 1szkl
3 jaja
2-3 łyżki stopionego masła
olej do smażenia - kilka kropelek
powidło, dżem

Z podanych składników przygotować ciasto, odstawić na 15 minut. Smażyć cieniutkie naleśniki, smarować dżemem lub powidłem i zwijać ruloniki.

 Poniżej zamieszczam informacje producenta na temat otrębów.
Wartość odżywcza 100g produktu:
Wartość energetyczna 350 kcal
1476 kJ
Białko 14,5 g
Węglowodany 56 g
Tłuszcze 5,2 g
Błonnik 10,6 g

Produkt naturalny otrzymywany z preparowanego ziarna owsa. Otręby owsiane znajdują szerokie zastosowanie w codziennej diecie zarówno zdrowego, jak i chorego człowieka. Są bogate w składniki mineralne, witaminy z grupy B. Regularne spożywanie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, zapobiega chorobom serca, nowotworowym oraz cukrzycy. Dzięki bogactwu błonnika zapewniają prawidłową przemianę materii zapobiegając otyłości. Otręby można spożywać dodając je do mleka, jogurtów, koktajli, zup, sosów oraz surówek. Znakomicie nadają się do wszelkiego rodzaju wypieków: ciasta, chleba, bułek czy naleśników. Mogą być również zamiennikiem bułki tartej do panierowania.
Zalecane dzienne spożycie otrąb 10-20 g.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz