niedziela, 26 listopada 2017

Tort kwiatowy

Podobny w wykonaniu i dekoracji tort biszkoptowy. Tym razem w nieco jaśniejszej odsłonie z jasnym biszkoptem i kremem z białą czekoladą. Dekoracja wykonana z koronki cukrowej, kwiatów cukrowych oraz warstwy białej masy cukrowej. Tort wypiekaliśmy i dekorowaliśmy z moimi uczniami na kursie zdobnictwa cukierniczego. Dzieciaki świetnie się bawiły tworząc kwiaty z masy cukrowej. 




Składniki na biszkopt:
jaja 6szt
mąka owsiana 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Białka ubić z cukrem. Dodać przesiane mąki, z  proszkiem do pieczenia, delikatnie zamieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.

Poncz cytrynowy:
cukier 3 łyżki
woda 1/2 szklanki
sok z cytryny 

Ugotować syrop z cukru i wody (musi lekko zgęstnieć), dodać sok z cytryny. Powstałym ponczem nasączać biszkopty.

Krem czekoladowy:
serek mascarpone 250g
śmietana 30% 330ml
czekolada biała 200g 

W 1/2 szklanki gorącej śmietanki rozpuścić czekolady, wystudzić. Czekolady zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać resztę śmietanki ubitej na sztywną pianę. Delikatnie połączyć składniki. Schłodzić. Powstałym kremem przełożyć biszkopty.

Krem maślany do zasmarowania boków tortu (konieczne przy dekoracji lukrem plastycznym):
masło 200g
cukier puder 4 łyżki
mleko 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka

Masło utrzeć na puch z cukrem. Pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną w mleku kawę. Powstałym kremem zasmarować boki tortu. Udekorować



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz