Podobny w wykonaniu i dekoracji tort biszkoptowy. Tym razem w nieco jaśniejszej odsłonie z jasnym biszkoptem i kremem z białą czekoladą. Dekoracja wykonana z koronki cukrowej, kwiatów cukrowych oraz warstwy białej masy cukrowej. Tort wypiekaliśmy i dekorowaliśmy z moimi uczniami na kursie zdobnictwa cukierniczego. Dzieciaki świetnie się bawiły tworząc kwiaty z masy cukrowej.
Składniki na biszkopt:
jaja 6szt
mąka owsiana 1 szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
cukier 6 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Białka ubić z cukrem. Dodać przesiane mąki, z proszkiem do pieczenia, delikatnie zamieszać. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
Poncz cytrynowy:
cukier 3 łyżki
woda 1/2 szklanki
sok z cytryny
Ugotować syrop z cukru i wody (musi lekko zgęstnieć), dodać sok z cytryny. Powstałym ponczem nasączać biszkopty.
Krem czekoladowy:
serek mascarpone 250g
śmietana 30% 330ml
czekolada biała 200g
W 1/2 szklanki gorącej śmietanki rozpuścić czekolady, wystudzić. Czekolady zmiksować z serkiem mascarpone. Dodać resztę śmietanki ubitej na sztywną pianę. Delikatnie połączyć składniki. Schłodzić. Powstałym kremem przełożyć biszkopty.
Krem maślany do zasmarowania boków tortu (konieczne przy dekoracji lukrem plastycznym):
masło 200g
cukier puder 4 łyżki
mleko 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
Masło utrzeć na puch z cukrem. Pod koniec ucierania dodać rozpuszczoną w mleku kawę. Powstałym kremem zasmarować boki tortu. Udekorować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz