środa, 18 maja 2016

Owsiany tort marchewkowo- szpinakowy

Dziś będę się chwalić. Tak naprawdę to będę chwalić moje kochane dzieciaki ze szkoły, które startowały w konkursie kucharsko- cukierniczym w ubiegłym tygodniu. Spisali się NA MEDAL, a konkretnie na puchar i to nie byle jaki bo Puchar Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Startowaliśmy w dwóch konkurencjach, kucharskiej i cukierniczej. W najbliższych postach przedstawię receptury na dania konkursowe, Polecam. JESTEM Z NICH BARDZO DUMNA ;)
Zapraszam na pyszny tort owsiany. Zdrowszy niż tradycyjny bo wykonany z mąki owsianej. Udekorowany jest płotkiem piernikowym ręcznie malowanym. Na szpinakowej trawie posadziliśmy kwiaty cukrowe. 


Ciasto szpinakowe:
mrożony szpinak 450g
jajka 3szt
cukier 1 szklanka
olej 1 szklanka
mąka owsiana 2szkl
proszek do pieczenia 3 łyżeczki

Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody. Miksujemy jajka z cukrem, powoli wlewając olej i nadal mieszamy. Wsypujemy wcześniej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy odsączony szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do formy, pieczemy ok 1godzinę w temperaturze 180oC.

Kakaowy biszkopt owsiany:
jaja 10szt
cukier 8 łyżek
mąka owsiana 6 łyżek
kakao 3 czubate łyżki
szczypta proszku do pieczenia

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera do najwolniejszych i po kolei dodajemy po jednym żółtku, a następnie po łyżce sypkich produktów. Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170oC piekarniku około 45 minut.

Ciasto marchewkowe:
marchew obrana i starta na drobnych oczkach 270 g
 jaja 4 szt
olej 1 szklanka
mąka owsiana 400 g
cukier 250 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
soda 2 łyżeczki
cynamon 2 łyżeczki
szczypta soli

Marchewki umieścić w naczyniu, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Piec w temp. 180oC około 35-40 minut.

Krem śmietankowy:
śmietana 30% 400ml
czekolada biała 3szt
serek mascarpone 500g

Śmietanę zagotuj z białą czekoladą, wystudź. Do zimnej śmietany dodać serek ubijaj do otrzymania właściwej konsystencji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz