środa, 18 maja 2016

Ciasto korzenne z jagodową panna cottą

Dziś będę się chwalić. Tak naprawdę to będę chwalić moje kochane dzieciaki ze szkoły, które startowały w konkursie kucharsko- cukierniczym w ubiegłym tygodniu. Spisali się NA MEDAL, a konkretnie na puchar i to nie byle jaki bo Puchar Małopolskiej Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości. Startowaliśmy w dwóch konkurencjach, kucharskiej i cukierniczej. W najbliższych postach przedstawię receptury na dania konkursowe, Polecam. JESTEM Z NICH BARDZO DUMNA ;)



Ciasto korzenne:
suszone śliwki 50g
orzechy laskowe 50g
migdały 50g
masło 125g
mąka owsiana 500g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
kakao 3 łyżki
przyprawa do piernika 2 łyżeczki
jaja 4szt
cukier 250g
jogurt naturalny 350ml
miód 150g
powidło śliwkowe 4 łyżki
·         Masło rozpuść, odstaw do wystygnięcia
·         Do miski przesiej mąkę, sodę, kakao i przyprawę do piernika
·         Jaja oraz cukier utrzyj na puszystą masę, dodaj miód, jogurt
·         Powoli dodawaj produkty suche i wymieszaj delikatnie na gładkie ciasto
·         Pod sam koniec dodaj posiekane bakalie, powidło i wystudzony tłuszcz
·         Ciasto przełóż na blaszkę, piecz około godziny w temperaturze 160oC

Panna Cotta Jagodowa:
śmietana 30% 400ml
mleko 400ml
cukier 80g
żelatyna 30g
·         Śmietanę połącz z mlekiem i zagotuj, dodaj cukier i jagody
·         Płyn zmiksuj i przecedź przez gęste sito
·         Żelatynę namocz w zimnej wodzie, dodaj do płynu
·         Wylej na blaszkę na wysokość około 1cm i wystudź

Śliwki w czerwonym winie:
śliwki 300g
miód 2 łyżki
czerwone wino 100ml
klarowane masło 1 łyżka
·         Śliwki usmaż na maśle klarowanym

·         Dodaj miód, czerwone wino, zredukuj i odstaw



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz