sobota, 24 stycznia 2015

Kotleciki z kaszy jaglanej i mięsa

Pyszne, lekkie i zdrowe kotleciki z kaszy jaglanej, gotowanego mięsa i warzyw. Polecam


Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka
jaja 2szt
udko z kurczaka gotowane 2szt
cukinia 1szt
cebula 1szt
czosnek 2 ząbki
marchewka 1szt
pietruszka 1szt
seler 1/4 szt
olej do smażenia
bułka tarta

Wykonanie:
Kaszę jaglaną podprażyć na suchej patelni, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować. Mięso zemleć. Warzywa obrać, marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę, czosnek i cukinię pokroić w kostkę. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać czosnek, marchew, seler, pietruszkę i cukinię. Warzywa smażyć około 5 minut aż zmiękną. Połączyć wszystkie składniki ze sobą, doprawić.


Formować niewielkie kotlety, obtoczyć w bułce tartej.
Kotleciki usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z surówką lub mixem sałat.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz