sobota, 20 grudnia 2014

Pierniczki świąteczne

Święta już za chwilkę. Podzielę się z Wami przepisem na pyszne pierniczki. Wiadomo, że najlepiej jest upiec je kilka tygodni przed świętami by w spokoju leżakowały i nabierały aromatu. Jeśli jednak ktoś jeszcze nie zdążył ich upiec, może skorzystać z tego przepisu. Aby były miękkie i pyszne w święta pierniczki przechowujemy w puszce a dwa dni przed świętami do puszki wkładamy jabłko. Polecam


Składniki:
mąka pszenna 400g
jaja 2szt
cukier puder 120g
masło 100g
miód 100g
przyprawa do piernika 1szt
soda 1 łyżeczka

Masło rozpuścić z miodem i przyprawą do piernika, wystudzić. Wymieszać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na minimum godzinę (ja zarobiłam rano a piekłam wieczorem). Ciasto wałkować na grubość około 3 mm, wykrawać różne kształty. 
Pierniczki piec około 8-10 minut w temperaturze 180stopni.

Dekorować w dowolny sposób (ja użyłam tradycyjnego lukru królewskiego)
Lukier królewski:
białko jaja 1szt
cukier puder około 200g
Do miski z białkiem stopniowo dosypywać cukier, mieszać zwykłą stołową łyżką do otrzymania odpowiedniej konsystencji. 

1 komentarz: