wtorek, 9 grudnia 2014

Pasztet z soczewicy i warzyw

Po słodkim weekendzie przyszedł czas na coś wytrawnego. Od jakiegoś czasu zalegała mi na półce soczewica i postanowiłam jakoś ją wkońcu wykorzystać. Padło na pasztet. Jego przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu a efekt jest naprawdę przyjemny. Polecam


Składniki:
zielona soczewica 300g
marchew 2szt
pietruszka 1szt
seler 1/2 szt
cebula 1szt
olej 2 łyżki
sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa
jaja 2szt


W garnku podsmażyć na oleju cebulę, dodać pokrojone w plasterki warzywa. Po kilku minutach smażenia dodać soczewicę, wlać wodę i gotować około 25 minut aż soczewica będzie miękka. Odlać ewentualny nadmiar wody i wystudzić. Soczewicę z warzywami zemleć, dodać jajka i przyprawy. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 min w temp 180 stopni.




3 komentarze:

  1. świetny pasztet, jestem zwolenniczką takich strączkowo- warzywnych pasztetów :)

    OdpowiedzUsuń