sobota, 2 listopada 2013

Obłędne, pyszyste, lekko wilgotne ciasto dyniowe

Sezon na dynię trwa a ja mam coraz więcej pomysłów na jej wykorzystanie. Dziś na obiad ugotowałam risotto z dynią a na deser pyszne ciacho dyniowe. Polecam bo robi się je w 5 minut a dzieci nawet nie wiedzą, że zjadają dynię. Chętnie dzielę się przepisem.


Składniki:
2 szklanki startej na grubych oczkach dyni
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
szczypta soli
1 szklanka oleju

Dynię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do miski wszystkie składniki.


Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.Wyłożyć na blachę do pieczenia.


Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.


3 komentarze:

  1. ciasto dyniowe chyba zarówno jak i marchewkowe zostanie moim faworytem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasta często piekę i bardzo lubię :) przemycanie różnych warzyw w daniach na słodko to już dla mnie norma ;)

    OdpowiedzUsuń