wtorek, 3 września 2013

Ciasteczka imbirowe

Lubicie kruche ciasteczka imbirowe? Dzisiaj podzielę się niezawodnym przepisem na te pyszności. Ciasto jest tradycyjne, kruche. Można do niego dodać kardamon, cynamon zamiast imbiru. Pyszne jest też z dodatkiem skórki cytrynowej, pomarańczowej lub kokosu. Polecam te ciastka w każdej wariacji smakowej.


Składniki:
mąka pszenna 250giru
cukier puder 120g
masło 125g
jajko 1szt
imbir 1 łyżeczka
szczypta soli

Mąkę przesiać z pudrem na stolnicę, posiekać z masłem, dodać jajko, imbir i sól, wyrobić ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce minimum godzinę. Wałkować na grubość około 5mm, wykrawać ciasteczka.


Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190stopni.


5 komentarzy:

  1. Też mam stempelek i też ostatnio robiłam ciasteczka :) U mnie były z earl greyem. Nie wyszły co prawda tak ładne jak Twoje ale i tak możesz zajrzeć http://www.gruszkazfartuszka.pl/konkurs-ja-wygrywam-ty-wygrywasz/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis :) zapraszam na ciasteczkowe rozdanie http://magicznezyciemarty.blogspot.com/2013/09/rozdanie-u-marty-ciasteczkowy-potwor-1.html

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne muszą być:) świetna pieczątka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smakowicie:)
    Muszę sobie sprawić taki stempelek, bo dodaje ciasteczkom uroku :)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne i rozgrzewające :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń