środa, 4 września 2013

Lasagne z gotowanym mięsem

To mój dzisiejszy sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z kurczaka. Miałam lepić pierogi ale w związku z natłokiem prac domowych zrezygnowałam z tego pomysłu. Okazało się, że makaron do lasagne i mięso gotowane całkiem przyjemnie się ze sobą komponują tworząc bardzo delikatne danie. Polecam


Składniki:
mięso z kurczaka gotowane około 0,5kg
cebula 1szt
świeże zioła (natka pietruszki, lubczyk) 1/2 pęczka
marchew gotowana 2szt
seler gotowany 1/2 szt
sól, pieprz
olej 2 łyżki
makaron do lasagne 1 opakowanie


Sos:
jogurt naturalny 200g
jajo 1szt
gałka muszkatołowa, sól

Mięso z kurczaka zemleć, dodać zezłoconą na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Marchew, seler pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Całość wymieszać, doprawić, dodać zioła. Mięso musi być dość luźnej konsystencji aby uniknąć wcześniejszego gotowania makaronu (można dolać odrobinę rosołu).
Makaron do lasagne układać warstwami z mięsem.
Na wierzch wylać sos z jogurtu, jajka z dodatkiem gałki muszkatołowej i soli.


Piec w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 35-40 minut. Podawać z surówką lub warzywami z wody.




2 komentarze: