poniedziałek, 26 marca 2018

Szpinakowo- chałwowy tort z bezą i malinami

Dzisiaj pyszny przepis na wyjątkowy tort. Wykonany jest z warstwy ciasta szpinakowego, delikatnego kremu z chałwą, bezy oraz świeżych, kwaskowatych malin. 


Ciasto szpinakowe:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
400g mrożonego szpinaku


Jaja ubić z cukrem na puszystą masę, dodawać powoli olej i odsączony szpinak. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Wyłożyć do formy z papierem. Piec 45 minut w 180oC. Ciasto wystudzić i przekroić na pół.


Krem chałwowy:
mleko 500ml
budyń waniliowy 3szt
chałwa waniliowa 150g
masło 400g
cukier 100g

Ugotować budyń. Do ciepłego budyniu dodać chałwę, ostudzić. Masło utrzeć na puch i stopniowo dodawać zimny budyń. Ubijać na uzyskania gładkiej, jednolitej, puszystej masy.

Ciasto bezowe:

6 białek jaj
300g cukru kryształu
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać po łyżce cukru stale ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Bezę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezę wstawić do nagrzanego do 150oC piekarnika, obniżyć temperaturę do 100oC i piec 90 minut.


Dodatkowo:
maliny 1 opakowanie

Poncz z zielonej herbaty:
zielona herbata 2 łyżeczki
woda wrząca 300ml
cukier 50g

Herbatę zaparzyć we wrzącej wodzie, dodać cukier, przecedzić przez sito.


Krem podzielić na 4 części. Połowę ciasta szpinakowego nasączyć ponczem, nałożyć krem,  nałożyć bezę. Bezę posmarować kremem, ułożyć owoce, nałożyć kolejną warstwę bezy, kremu i na wierzchu położyć ciasto szpinakowe, nasączyć ponczem. Boki ciasta zasmarować kremem, udekorować np. okruchami z ciasta szpinakowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz