niedziela, 9 kwietnia 2017

Jajeczka wielkanocne z kremem cytrynowym

W poniedziałek przygotowuję z innymi mamami śniadanie wielkanocne w szkole synka. Postanowiłam zrobić dzieciakom coś na deser. Pomysł zaczerpnęłam z sieci i szczerze go polecam. 


Składniki:
mąka pszenna 300g
masło 200g
cukier puder 50g
żółtka 3szt
szczypta soli

Krem:
żółtka 3szt
masło 100g
cukier 50g
sok z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać masło i dokładnie posiekać. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę a następnie je rozwałkować, wykrawać dowolne kształty (u mnie jajeczka).



Ciasteczka piec w temperaturze 190 stopni C przez około 10-12 minut.
W rondelku zagotować składniki na krem, wystudzić.
Jajeczka smarować kremem i przykrywać drugim ciasteczkiem z dziurką. Gotowe ciasteczka oprószyć cukrem pudrem.

1 komentarz: