piątek, 27 listopada 2015

Domowa chałka

Witajcie. Dzisiaj dzielę się przepisem na pyszną, domową chałkę. Może nie wygląda dokładnie jak ta  z piekarni ale zapewniam Was, że smakuje o niebo lepiej. Polecam



Składniki na 2 średnie chałki:
mąka 500g
mleko 150ml
żółtka 2szt
jajko 1szt
sól 1/2 łyżeczki
drożdże 50g
cukier 50g
cukier waniliowy 1łyżka
masło 100g

Sposób wykonania:
Podgrzać mleko, masło rozpuścić. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże, cukier, cukier waniliowy, żółtka i jajka. Ciepły rozczyn wlać do mąki i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodawać stopione masło. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej 40 minut.





Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część ciasta podzielić na kolejne 3 części, zapleść warkocz.








Posmarować chałki jajkiem i piec po wyrośnięciu 30 minut w 190 stopniach.
Podrośnięte chałki można wykończyć na kilka sposobów np. posypać je kruszonką, makiem, sezamem.



2 komentarze:

  1. Niebo w gębie! Do takiej nie potrzebuję żadnych dodatków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. FAJNY POMYSŁ! Z CHĘCIĄ BYM SPRÓBOWAŁA!

    OdpowiedzUsuń