czwartek, 30 lipca 2015

Jogurtowe z porzeczkami

Długa, długa przerwa... Na powitanie po niej przepis na błyskawiczne ciasto jogurtowe z owocami. Ja użyłam porzeczek ale mogą być to maliny, wiśnie, jabłka, gruszki itp. Polecam


Składniki mokre:
jaja 5szt
jogurt naturalny 3/4 szkl
olej 3/4szkl

Składniki suche:
cukier 1 szkl
mąka 2 i 1/3 szkl
cukier waniliowy 1szt
sól szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
soda 1/2 łyżeczki

Owoce 1szkl

Wykonanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche a w drugiej mokre. Połączyć wszystkie składniki na jednolitą masę. Ciasto wyłożyć na blaszkę (np. tortownica 28cm), na wierzchu poukładać owoce.


Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.

2 komentarze: