Wiadomo, że najlepszą szarlotkę na świecie robi moja teściowa. Niby mam ten sam przepis i robię dokładnie to samo a jednak nigdy nie wychodzi tak pyszna. Ciekawe gdzie tkwi sekret.... Moje dzisiejsze ciasto z jabłkami też jest pyszne. Na odmianę nie smażyłam jabłek tylko pokroiłam je w plastry.
Składniki:
mąka krupczatka lub zwykła 300g
masło 200g
cukier puder 150g
żółtka 3szt
szczypta soli
jabłka 1,5 kg
cynamon, cukier
Mąkę i cukier posiekać z masłem. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić około godziny w lodówce. Podzielić na pół. Jedną część ciasta rozwałkować i ponakłuwać widelcem.
Wyłożyć pokrojone w drobne plasterki jabłka, dodać cukier i cynamon.
Ja swoje jabłka oprószyłam jeszcze grysikiem bo były bardzo soczyste. Na jabłka zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Szarlotka to najlepsze ciasto ;D
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń