niedziela, 10 listopada 2013

Nugat w waflu, smak dzieciństwa

Kiedy byłam mała uwielbiałam tego wafla. Pyszny, słodki z masą bakalii. Szkoda, że to taka bomba kaloryczna. Przepis pochodzi z rodzinnych, starych zeszytów z przepisami. Spróbujcie koniecznie zrobić taki w domu. Wykonanie jest banalnie łatwe a smak jest obłędny.


Składniki:
paczka wafli
mleko 1/2 szkl
masło 200g
kakao 3 łyżki
mleko w proszku 250g
cukier 2/3 szklanki
bakalie np. rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, skórka pomarańczowa
można dodać odrobinę alkoholu (np. rum)

Masło zagotować z cukrem i mlekiem, wystudzić. Dodać kakao i mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Dodać pokruszone wafle (2 można zostawić jako spód i wierzch nugata) i bakalie. Masa będzie zwarta i gęsta ale dokładnie taka ma być. Masę nałożyć na wafel, przykryć drugim, owinąć w folię i obciążyć czymś żeby masa dobrze związała się z waflem. Wstawić do lodówki.


3 komentarze:

  1. Takie domowe wafelki są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też jadłam takie rzeczy jak byłam mała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest taka pychotka, której nie można przestać jesc, dopóki się nie skończą. Ja tylko w garku gotuje maslo cukier kakao i dodaję mleko. Studzę i dodaję mleko w proszku. Potem bakalie ale tylko pokruszone orzechy włoskie i rodzynki, troszeczkę dla smaku rumu, , mleko w proszku najlepsze to w niebieskim pudełku. Pychotka

    OdpowiedzUsuń