Składniki:
paczka wafli
mleko 1/2 szkl
masło 200g
kakao 3 łyżki
mleko w proszku 250g
cukier 2/3 szklanki
bakalie np. rodzynki, orzechy, migdały, suszona żurawina, skórka pomarańczowa
można dodać odrobinę alkoholu (np. rum)
Masło zagotować z cukrem i mlekiem, wystudzić. Dodać kakao i mleko w proszku, dokładnie wymieszać. Dodać pokruszone wafle (2 można zostawić jako spód i wierzch nugata) i bakalie. Masa będzie zwarta i gęsta ale dokładnie taka ma być. Masę nałożyć na wafel, przykryć drugim, owinąć w folię i obciążyć czymś żeby masa dobrze związała się z waflem. Wstawić do lodówki.
Takie domowe wafelki są najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńteż jadłam takie rzeczy jak byłam mała:)
OdpowiedzUsuńTo jest taka pychotka, której nie można przestać jesc, dopóki się nie skończą. Ja tylko w garku gotuje maslo cukier kakao i dodaję mleko. Studzę i dodaję mleko w proszku. Potem bakalie ale tylko pokruszone orzechy włoskie i rodzynki, troszeczkę dla smaku rumu, , mleko w proszku najlepsze to w niebieskim pudełku. Pychotka
OdpowiedzUsuń