sobota, 2 listopada 2013

Karpatka

Ostatnio z moimi uczniami przerabiałam ciasto parzone i postanowiłam wyciągnąć stary przepis na karpatkę. To jedno z moich ulubionych ciast. Wygląda obłędnie a smakuje wyśmienicie. Polecam


Składniki na ciasto:
mąka pszenna 1 szklanka
woda 1 szklanka
margaryna lub masło 125g
jaja 5 szt
szczypta soli

Masło zagotować z wodą i solą. Dodać mąkę i ogrzewać ją stale mieszając do momentu aż stanie się szklista (trwa to kilka minut). Naczynie z mąką odstawić do lekkiego przestygnięcia. Dodawać po jednym jajku energicznie mieszając ciasto. Gotowe ciasto podzielić na dwie części i wyłożyć do wyłożonych papierem do pieczenia blaszek. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Ostudzić.


Składniki na krem:
mleko 1litr
żółtka 5szt
mąka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło 250g

3/4 mleka zagotować. W pozostałej części mleka rozmieszać mąkę z żółtkami i cukrem. Ugotować gęsty budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch i dodawać po łyżce budyniu.
Powstałym kremem przełożyć blaty z ciasta parzonego.


Ciasto schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę.

4 komentarze: