piątek, 1 listopada 2013

Spaghetti z cukinią



Kolejny szybki obiad. Tym razem makaron spaghetti z pomidorowym sosem z pyszną cukinią i czosnkiem. Polecam na zabiegane dni.


Składniki:
makaron spaghetti 100g
cukinia 200g
marchew 1szt
mięso mielone z piersi kurczaka 200g
cebula 1szt
pomidory w puszce 1szt
przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz, bazylia
świeże zioła
 oliwa lub olej

Makaron ugotować. Mięso podsmażyć z cebulą na oliwie, dodać tarte warzywa i cukinię pokrojoną w słupki.  Smażyć aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać pomidory i przyprawy. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Podawać ze świeżo posiekanymi ziołami.


5 komentarzy:

  1. Też bardzo lubię takie szybkie i proste dania. A cukinię mogłabym jeść codziennie, tak samo jak rukolę i czekoladę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem czy Justyna zrobiła to danie, uważam że nie i bezmyślnie wpisała ,pycha'. Ja, niestety, zrobiłam i na pewno nie zrobię drugi raz. Niesmaczne, mdłe, te składniki w ogóle do siebie nie pasują a mięsa to można z lupą szukać... Czegoś mi już w przepisie brakowało ale akurat miałam większość składników w domu (tylko po cebulę skoczyłam do sklepu) to zrobiłam. Autorka chyba wyjeżdżała i chciała lodówkę ,wysprzątać' i dlatego zrobiła takie danie, ale ze względu na tak kiepską jakość i smak mogła nie dzielić się nim z całym światem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doprawdy rozbawiła mnie Pani wypowiedź. Powiem tak. Jeżeli ktoś gotować nie potrafi, to nawet najlepszy przepis w jego wykonaniu zakończy się kulinarną klęską. Po przeczytaniu Pani komentarza dochodzę do wniosku,że ma Pani problem ze smakiem. Dlaczego? Już tłumaczę - po pierwsze najwyraźniej nie ma Pani pojęcia czym są przyprawy skoro danie uważa Pani za mdłe... Najwyraźniej tylko Pani na te przyprawy spojrzała - wszak sól, czosnek, pieprz, bazylia, zioła dodaje się do dania aby owej mdłości uniknąc. Niech Pani zrobi leczo, jak go Pani dobrze nie przyprawi też będzie mdłe. Kogóż wtedy będzie Pani za to winić? Na kogóż wyleje wówczas Pani swe żale? Z ogromną chęcią zaglądnę na Pani bloga kulinarnego... Och no tak. Anonimowa Pani bś wylewa tylko pomyje na ludzi, którzy 1. talent kulinarny posiadają 2. Potrafią się nim dzielić 3. Robią coś związanego ze swoją pasją 4. Ową pasję rozwijają.

      Gratuluję wylewania swej frustracji, której tyle, że aż nie dało się jej zawrzeć w jednym komentarzu.

      A danie pychotka, zupełnie jak i samo połączenie składników.

      Usuń
  3. Jak ktoś chce wypróbować to danie to polecam zamiast kurczaka i marchwi użyć kiełbasy i papryki, i zrobić polskie leczo. Podać z chlebem a nie z makaronem i uniknąć irytacji. Smacznego.

    OdpowiedzUsuń