sobota, 2 listopada 2013

Dyniotto czyli ryż z dynią

Moi domownicy zajadają się właśnie gołąbkami. A ja dietuję... W moim przypadku dietowanie nie oznacza jednak niczego przykrego. Wręcz przeciwnie. Wpadłam na pomysł zrobienia pysznego, brązowego ryżu z dodatkiem pomarańczowej dyni. Polecam


Składniki:
ryż brązowy 1 torebka
dynia 150g
cebula 50g
ser żółty tarty 20g
olej 1 łyżka
sól, pieprz, czosnek granulowany


Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Dynię i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać sól, czosnek granulowany i podlać lekko wodą. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Ugotowany ryż połączyć z dynią, posypać żółtym serem i natką pietruszki. Pychaaaa

1 komentarz: