Składniki na ciasto:
mąka pszenna 100g
mąka razowa 150g
cukier 4 łyżki
sól 1/2 łyżeczki drożdże 25g
jogurt naturalny 1/2 szkl
jaja 2szt
Masa budyniowa:
mleko 1/2l
stewia lub cukier do smaku
3 płaskie łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
2 żółtka
Kruszonka:
2 łyżki masła
stewia
płatki owsiane 1/2 szkl
mąka pszenna 2 łyżki
Porzeczka czerwona około 1 szklanki
Polecam zacząć od przygotowania ciasta. Drożdże rozmieszać z cukrem. Do miski wsypać pozostałe składniki, dodać drożdże, wyrobić gładkie ciasto, wstawić do lodówki na około 40 minut. Ciasto wyjąć po tym czasie z lodówki, włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, piec około 10 minut w temperaturze 180stopni. Z podanych składników ugotować budyń. W osobnej misce wymieszać składniki na kruszonkę. Gorący budyń wyłożyć na podpieczony spód, dodać porzeczki.
Ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika na około 20-30 minut.
świetny zdrowy pomysł:)
OdpowiedzUsuńczy zamiast masy budyniowej można użyć po prostu ugotowanego budyniu? :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można użyć gotowego budyniu Pozdrawiam
Usuń