środa, 10 lipca 2013

Pierogi z borówkami i waniliowym sosem

Wczoraj dostaliśmy od mamy własnoręcznie zebrane borówki. Dzieciaki od razu zażyczyły sobie na obiad pierogi. Z pozostałej ilości owoców powstało 12 słoiczków dżemu i świeżutki, pyszny koktajl z kefirem.W mojej kuchni dziś borówkowo, słodko i pysznie.


Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1szt
ciepła woda około szklanki
 Z podanych składników zarobić ciasto, przykryć ściereczką  i odstawić na minimum 20minut.

Nadzienie:
jagody około 1litra
2-3 łyżki mąki

Sos waniliowy:
jogurt naturalny 300ml
cukier waniliowy ( u mnie domowy)
cukier lub stewia

Borówki obsypać mąką. Z ciasta formować pierogi. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. Podawać polane sosem waniliowym.

1 komentarz: