czwartek, 4 lipca 2013

Lasagne z mięsem z indyka i warzywami

Dzisiaj moja wersja lasagne. Wykorzystałam do jej przygotowania cukinię, bakłażana i inne pyszne warzywa. Zamiast tłustej wieprzowiny użyłam chudego indyka. Efekt jest może nieco inny ale zapewniam Was, że równie smaczny.


Składniki:
1 opakowanie makaronu lasagne
500g chudego, mielonego mięsa z indyka
1 cebula
1 ząbek czosnku
papryczka chilli
cukinia 1szt
bakłażan 1szt
marchew 2szt
pomidor 2szt
sól, pieprz
świeża bazylia i tymianek
olej 1-2 łyżki
mąka 1 łyżka
masło 1 łyżka
mleko 3/4 szkl
jaja 2szt
ser żółty 100g

Warzywa brać. Cukinię, bakłażana, pomidory, cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucać kolejno cebulę, cukinię,  tartą marchew, bakłażana, papryczkę i czosnek. Chwilkę przesmażyć warzywa, doprawić solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażyć mięso. Połączyć składniki, dodać posiekaną bazylię i pomidory pokrojone w kostkę.


Makaron lasagne wrzucić na chwilkę na wrzącą wodę (jeśli wasz farsz jest dość wodnisty nie trzeba go obgotowywać). W naczyniu żaroodpornym układać warstwami makaron, 1/3 farszu, znów makaron i kolejną część farszu,  makaron, farsz i makaron.


W rondelku zrobić zasmażkę z masła i mąki, wlać mleko i gotować sos aż zgęstnieje cały czas mieszając. Zestawić z palnika i dodać jaja. Sos wyłożyć na wierzch lasagne, posypać całość  żółtym serem.
Lasagne zapiekać około 40 minut w temperaturze 180stopni.Podawać z dodatkiem świeżego tymianku.


1 komentarz:

  1. Wygląda super, właśnie się za to zabieram:) Moja wersja będzie nieco inna bo nie mam wszystkich warzyw, ale też będzie dobre. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń