wtorek, 2 lipca 2013

Placuszki cukiniowe z sosem czosnkowym

Na zakupach udało mi się upolować piękne cukinie. Uwielbiam te warzywa w każdej postaci ale najczęściej robię placuszki, które znikają z talerzy dosłownie w okamgnieniu. Składniki tego dania są ogólnodostępne, przygotowanie trwa kilka minut a smak jest rewelacyjny i delikatny. Polecam


Składniki:
cukinia 2 duże sztuki
czosnek granulowany, sól, pieprz
jaja 2szt
mąka 1 szklanka
olej do smażenia
jogurt grecki 1szkl
czosnek 1 ząbek

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soków, wrzucić do miski. Do cukinii dodać czosnek, jaja, mąkę, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Smażyć złociste placki na rozgrzanej patelni z jak najmniejszą ilością tłuszczu. Z jogurtu, wyciśniętego ząbka czosnku i soli sporządzić sos jogurtowy. Placki podawać polane sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz