sobota, 20 lipca 2013

Porzeczkowe muffiny z kremem śmietankowym i owocami

Dzisiaj urządzamy grillowanie więc przygotowania czas zacząć. Mięso z kurczaka z pieczarkowym nadzieniem marynuje się już w ziołach, bułeczki ziołowe grzecznie rosną, sałatka się kroi, focaccia zaraz powstanie, bakłażan czeka na swoją kolej. Na pierwszy rzut wklejam jednak przepis na pyszne babeczki porzeczkowe z kremem śmietanowym i owocami. Wykonane w dwóch wersjach smakowych: klasycznej waniliowej i czekoladowej. Pychota



Składniki na 20 babeczek:
mąka 300g
cukier 150g
kakao 3 łyżki
cukier waniliowy 1szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
soda 1/2 łyżeczki
szczypta soli
mleko 200ml
olej 1/2szkl
jaja 3szt
porzeczki czarne lub czerwone 1/2 szklanki

Krem śmietanowy:
śmietanka 30% 1szkl
serek mascarpone 250g
cukier puder 2 łyżeczki
świeże maliny, borówki, liście mięty do dekoracji

W jednej misce wymieszać składniki mokre a w drugiej suche (bez kakao). Połączyć składniki ze sobą, wymieszać krótko, dodać porzeczki. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao.


Ciastem napełnić formę do pieczenia muffinek.  Piec około 20 minut w temperaturze 180stopni. 
Śmietankę ubić z serkiem mascarpone na sztywno, dodać cukier puder. Udekorować babeczki kremem i owocami.



2 komentarze: