czwartek, 11 lipca 2013

Muffinki pomarańczowe z cytrynowym lukrem i owocami

Od rana czekamy z niecierpliwością na wizytę cioci Kasi i dwójki cudnych rozrabiaków. Na okoliczność tej wizyty powstały babeczki. Oczywiście jak to się u mnie często dzieje w połowie przygotowywania ciasta okazało się, że skończył mi się proszek do pieczenia. Zamieniłam więc część soku pomarańczowego na jogurt naturalny, który przyspiesza fermentację ciasta i z pewną dozą niepewności czekałam na efekty. Babeczki wyszły mimo wszystko puszyste i pyszne. Polecam


Składniki:
mąka pszenna 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
soda 1/2 łyżeczki
szczypta soli
cukier waniliowy
olej 1/2 szkl
jogurt naturalny 1/2szkl
świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy 1/2szkl
skórka otarta z pomarańczy
jaja 2szt
lukier: sok z cytryny i cukier puder
borówki i poziomki do dekoracji

W osobnym naczyniu wymieszać składniki mokre i w osobnym suche. Połączyć wszystkie składniki ciasta niedbale je mieszając. Powstałym ciastem napełnić formę do babeczek i piec w temperaturze 180stopni około 20 minut.
Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić lukier.
Wystudzone babeczki dekorować lukrem i owocami.



3 komentarze:

  1. uwielbiam muffinki, twoje wyglądają przepysznie :) owoce w połączeniu z tym lukrem to świetny pomysł

    OdpowiedzUsuń