poniedziałek, 11 marca 2013

Cukiniowy "makaron"

Lubię eksperymentować w kuchni. W zeszłym roku w moim maleńkim ogródku cukinii było pod podstatkiem więc trzeba było jakoś ją spożytkować. To danie jakoś tak samo się wymyśliło. 


 Składniki na 1 porcję:
1 cukinia
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
niewielki kawałek papryczki chili
plaster boczku wędzonego lub szynki
parmezan
sól

Cukinię obrać i pokroić w długie paseczki przypominające makaron spaghetti. Wrzucić na patelnię z łyżeczką oliwy, lekko posolić i chwilkę przesmażyć.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę boczek.
Po kilku minutach dodać posiekany w kosteczkę czosnek i papryczkę. Trzeba uważać żeby czosnek się nie przypalił bo danie będzie wtedy gorzkie.

Na talerz wyłożyć cukinię a na nią boczek z przyprawami i posypać natką pietruszki (może być też bazylia, kolendra) i parmezanem.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz