czwartek, 21 marca 2013

Dorsz pod ziołową pierzynką

Kiedy podaję mojej rodzinie ryby mam poczucie, że daję im coś naprawdę zdrowego i wartościowego. Dzisiaj chciałam wypróbować nowy przepis, który podesłała mi znajoma i o ile smak jest rewelacyjny o tyle wygląd dania pozostawia wiele do życzenia. Niestety zioła straciły podczas pieczenia kolor. Następnym razem upiekę rybę na cytrynach i na końcu posmaruję ją pastą ziołową. Myślę, że wtedy będzie idealnie.

Składniki:
dorsz 0,5 kg
cytryna 1szt
natka pietruszki
świeża bazylia
czosnek 1 ząbek
sól
oliwa
masło 2 łyżki

Ryby rozmrozić i moczyć 15 minut w wodzie z solą. W tym czasie posiekać zioła i wymieszać je z masłem na pastę, dodać wyciśnięty czosnek, szczyptę soli i kilka kropli soku z cytryny.


Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć kilka plasterków cytryny i na nich umieścić rybę. Posmarować dorsza przygotowaną pastą.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 15-20 minut.
Druga wersja dania to dorsz gotowany na parze (dla mnie i dzieciaków), którego obficie skropiłam sokiem z cytryny.


W smaku ryba jest pyszna, cytrynowo- ziołowa, delikatna. Idealnie pasują do niej warzywa gotowane na parze i kasza kuskus.


1 komentarz: