poniedziałek, 14 marca 2016

Zupa krem z buraków z prażoną cieciorką

Dzisiaj dzielę się przepisem na pyszną zupę krem z buraczków. Podałam ją z prażoną ziołową ciecierzycą. Polecam


Składniki:
buraki 2 szt (surowe lub pieczone)
ziemniaki 3 szt
marchew 2 szt
seler 1/2 szt
pietruszka 1 szt
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, zioła
sok z cytryny

Ciecierzyca:
ugotowana ciecierzyca (lub z puszki) 1 szklanka
oliwa z oliwek 2 łyżki
przyprawy: czosnek granulowany, sól, pieprz, zioła prowansalskie itp

Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić ugotować do miękkości. Zupę zmiksować na gładki krem, doprawić. Cieciorkę odsączyć. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut, wyjąć i skropić oliwą oraz posypać przyprawami. Ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut. 
Porcję zupy podawać z ciecierzycą, kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi ziołami.

1 komentarz: