Mój pomysł na ciasto marchewkowe na pewno wymaga nieco więcej cierpliwości niż zazwyczaj... ale w końcu nadchodzą Święta ;)
Składniki:
orzechy włoskie 50g
marchew tarta na grubych oczkach 300g
mąka 300g
cukier 200g
olej 150g
jajka 4szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
szczypta soli
Dekoracja - lukier królewski
białka 2szt
cukier puder 250g
barwniki spożywcze
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, przelać ciasto do formy i piec do suchego patyczka ( około 40 minut w 180oC). Utrzeć lukier, zabarwić, przełożyć do woreczków cukierniczych i dekorować ciasto w dowolny sposób. Dobrze jest odczekać chwilkę przy nakładaniu kolejnych warstw lukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz