Biszkopt owsiany:
jaja 6szt
mąka owsiana 3/4 szklanki
mąka pszenna 1/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 czubate łyżki
cukier 1/2 szklanki
szczypta soli
Krem:
kasza jaglana surowa 1 szklanka
mleko zwykłe lub sojowe 3 szklanki
stewia, miód lub cukier do smaku
wanilia
Galaretka malinowa:
mrożone maliny 300g
galaretka cytrynowa 2 szt
woda 1 szklanka
Lukier cytrynowy:
sok z 1/2 cytryny
cukier puder
Wykonanie:
Biszkopt: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Dodać żółtka, przesiane mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Krem: kaszę jaglaną ugotować w 2 szklankach mleka do miękkości (można podczas gotowania dolewać wody aby całośc się nie przypaliła), lekko ostudzić. Do kaszy dodać 1 szklankę zimnego mleka, cukier i zmiksować wszystko na gładki, jednolity krem.
Malinka: w szklance wrzącej wody rozpuścic galaretki i zmiksować je z mrożonymi malinami.
Lukier: sok utrzeć z cukrem na jednolitą, gładką masę.
Biszkopt przekroić na 2 części. Na jednej części rozsmarować krem, wyłożyć galaretkę malinową, przykryć drugim kawałkiem ciasta i polać lukrem. Schłodzić minimum 2 godziny w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz