niedziela, 13 marca 2016

Naleśniki owsiane z domową i zdrową nutellą

Naleśniki z nutellą? Proszę bardzo... Ale naleśniki wykonane z mąki owsianej i mielonego lnu a nutella z prawdziwych orzechów, gotowanej cieciorki i kakao z miodem. A wszystko polane sosem pomarańczowo- miodowo- imbirowym. Mniam



Składniki na naleśniki:
mąka owsiana 2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
len mielony 2 łyżki
jaja 3 szt
mleko 1 szklanka
woda mineralna 1/2 szklanki
szczypta soli

Nutella:
ugotowana ciecierzyca 2 szklanki
kakao 6 łyżek
domowe masło orzechowe 2 łyżki
miód
kilka łyżek mleka

Sos:
pomarańcza 1szt
imbir 1 czubata łyżeczka świeżego tartego
miód do smaku
sok z 1 cytryny
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki

Wykonanie:
Naleśniki: z podanych składników przygotować ciasto. smażyć cienkie placki bez tłuszczu.


Nutella: wszystkie składniki zmiksować w malakserze na gładką pastę (gęstość regulujemy dodatkiem mleka).


Sos: wszystkie składniki sosu zmiksować i zagotować.

Naleśniki smarować kremem. Podawać polane sosem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz