sobota, 11 maja 2013

Chleb razowy z ziemniakami

Jeden z pierwszych chlebów jakie samodzielnie upiekłam. Przepis mam od babci. Zawsze śmialiśmy się, że ten chleb nigdy nie czerstwieje...nie zdąży. Jest po prostu świetny, lekko wilgotny od ziemniaków, bardzo smaczny. Polecam


Składniki:
1 kg mąki (w tym 2 szkl razowej)
1/2 l ciepłej wody
10 dkg drożdży
2 łyżeczki kminku
2 łyżeczki octu
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
4 duże ugotowane i zmielone ziemniaki

Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut aż rozczyn podrośnie. Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać rozczyn,wyrobić gładkie ciasto. Odstawić ponownie do wyrośnięcia.

Ciastem napełnić formę do pieczenia, wierzch chlebka posmarować wodą, posypać kminkiem i odstawić do ponownego wyrośnięcia.


Piec około 40 minut w temperaturze 190stopni.



1 komentarz: