poniedziałek, 16 września 2013

Rolada drożdżowa z gotowanym mięsem

Ostatnio obiady wyglądały jak nigdy... Ciągle pomidorówka, szybki makaron i naleśniki. Dzisiaj z racji przyzwoitej pory powrotu do domu postanowiłam zrobić coś bardziej ambitnego na obiad. W weekend ulepiłam mnóstwo pierogów i knedli w celu zapełnienia zamrażarki :) i została mi porcja gotowego nadzienia mięsnego, które idealnie nadaje się do kulebiaka drożdżowego. Polecam


Składniki na ciasto:
mąka pszenna 3 szkl
woda 1 szkl
olej 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 30g

Składniki na nadzienie:
mięso gotowane z kurczaka około 500g
gotowane jarzyny z rosołu (marchew, pietruszka seler)
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
cebula 1szt
olej 2 łyżki

Przygotować rozczyn z ciepłej wody, drożdży, cukru i kilku łyżek wody. Kiedy drożdże zaczną rosnąć dodać resztę składników i wyrobić jednolite ciasto. Odstawić ciasto na około 30 minut do wyrośnięcia.
Mięso zemleć wraz z warzywami i zrumienioną na oleju cebulką, wymieszać, doprawić.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, wyłożyć nadzienie.


Nadzienie rozsmarować równomiernie na cieście, zwinąć ciasny rulon, odstawić do wyrośnięcia.
Na wierzchu ciasta można odcisnąć dekoracyjną kratkę.


Roladę posmarować rozmąconym jajkiem.


Piec około 40 minut w temperaturze 180stopni. Podawać z surówką.


1 komentarz:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie :) Dość kotletów, pomidorówek i innych oklepanych obiadów ;)

    OdpowiedzUsuń