Ostatnio wszyscy wokoło robią knedle... Jako, że sezon na śliwki jest w pełni przyłączam się i ja do tego knedlowego, słodkiego gotowania. Przepisów na ciasto znam kilka ale ten lubię najbardziej. Może dlatego, że poza mąką i jajami ciasto zawiera twaróg, który wzbogaca jego smak i wartość odżywczą. Polecam
Składniki:
mąka pszenna 400g
twaróg 400g
żółtko 2szt
jajo 1 szt
mleko około 3/4 szklanki
szczypta soli
śliwki węgierki kilka sztuk
jogurt naturalny 300g
cukier waniliowy 1szt (lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego)
poziomki lub borówki do dekoracji
Ser zemleć, połączyć z mąką, jajkiem, żółtkami i mlekiem, wyrobić gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części uformować wałek o średnicy około 3cm i odkrawać 2-3 cm kawałki (w zależności od wielkości śliwek).
Ciasto spłaszczać, owinąć nim śliwkę, formować kule.
Knedle gotować w osolonej, wrzącej wodzie.
Z jogurtu i cukru sporządzić sos. Polewać nim porcje knedli.
Uwielbiam knedle, twoje wyglądają bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńswietne zdjecie,chce sie jesc!!!
OdpowiedzUsuń