sobota, 28 września 2013

Tort marchewkowy

Ciężki tydzień... Masa nowych obowiązków, mnóstwo stresów ale i radości. Cierpię na brak czasu na prowadzenie bloga. Gotuję dania w 5 minut ale nie mam czasu na ich dokumentację. Mam nadzieję, że to się wkrótce zmieni.
A dzisiaj powstał tort. Wykonany z ciasta marchewkowego z kremem śmietanowym z serkiem mascarpone i białą czekoladą. Dekoracja wykonana z lukru plastycznego i kremu waniliowego. Lilię uczyniłam własnoręcznie na kursie zdobnictwa cukierniczego. 


Składniki na ciasto (na ten tort potrzebowałam ciasto z 1,5 proporcji):
marchew tarta 2szkl
mąka 2szkl
cukier 1szkl
olej 3/4 szkl
jaja 4szt
cynamon 2 łyżeczki
soda oczyszczona szczypta
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1szt

Marchew obrać, zetrzeć na tarce. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, dodać olej wymieszany z jajami, wymieszać. Ciasto piec w temp. 180 stopni około 40 minut. Wystudzić, przekroić na 3 lub 4 części.

Krem śmietanowy
śmietanka 30% 1l
serek mascarpone 500g
biała czekolada 2szt
żelatyna (4 łyżeczki rozpuszczone w 1/5 szklanki)

Żelatynę rozpuścić w wodzie, odczekać aż napęcznieje, upłynnić (na parze wodnej lub w mikrofali uważając aby się nie zagotowała). Czekoladę roztopić na parze wodnej, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ser mascarpone, czekoladę i żelatynę, dokładnie zmiksować, schłodzić.

Krem waniliowy do dekoracji:
mąka pszenna 2 łyżki
mleko 200ml
żółtka 2szt
cukier waniliowy 2szt
cukier puder do smaku
masło 250g

Z mleka, żółtek, mąki i cukru ugotować budyń, ostudzić. Masło zmiksować na puch, dodawać po łyżce budyniu, ucierać do momentu otrzymania jednolitej masy.

Lukier plastyczny do dekoracji (około 0,7kg)

Układać warstwami ciasto i krem śmietanowy, schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Przed nałożeniem lukru plastycznego należy dokładnie pokryć powierzchnię tortu kremem waniliowym. Do zasmarowania boków użyć 3/4 masy waniliowej. Następnie nałożyć warstwę lukru, wygładzić powierzchnię. Pozostałą 1/4 część masy waniliowej przełożyć do rękawa cukierniczego, wyciskać wzory w dowolny sposób. Z lukru można ulepić różyczki lub inne kwiaty. Tort schłodzić.




5 komentarzy:

  1. śliczny :), a ciasto marchewkowe musi być pyszne, jeszcze nigdy nie jedłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe uwielbiam. Wygląd tortu powala na łopatki, jest tak idealny, tak pięknie dopracowany, aż miło popatrzeć. A brak czasu, no cóż często tak jest... ale mam nadzieję, że będzie cię tutaj więcej :)
    Przy okazji zapraszam na konkurs
    http://basinepichcenie.blox.pl/2013/09/KONKURS-Do-wygrania-rondel-Eala-o-wartosci-190zl.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny i kunsztowny :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko dopracowane w każdym calu. Dekoracja kusząca, śliczna. Znam ciasta marchewkowe, stąd moje przypuszczenie, że tort jest delikatny wilgotny i pewnie obłędnie pyszny. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń