niedziela, 28 grudnia 2014

Piernikowa szarlotka

Lubicie pierniczki? A jabłka? W połączeniu z dużą ilością cynamonu tworzą niepowtarzalny smak. Dzisiaj pomysł na szybkie ciacho.


Składniki na spód:
pierniczki 200g
masło 1 łyżka

Nadzienie:
jabłka 1kg
cynamon, cukier waniliowy

Owsiankowa kruszonka:
płatki owsiane 1 szklanka
cukier 1/3 szklanki
masło 3 łyżki

Dekoracja:
bita śmietana, cynamon

Sposób wykonania:
W malakserze rozdrobnić ciastka, dodać łyżkę stopionego masła. Mokry "piasek" wyłożyć na blaszkę, schłodzić.


Jabłka obrać, pokroić lub zetrzeć na tarce i podprażyć. Jabłka doprawić cynamonem i jeśli trzeba to cukrem (u mnie nie było to potrzebne). Wyłożyć na ciasteczka.


Z owsianych płatków, cukru i masła przygotować kruszonkę. Posypać nią ciasto. Całość oprószyć cynamonem. Piec około 20 minut w temperaturze 180stopni. Można zjadać na ciepło z kulką lodów waniliowych lub na zimno udekorowane bitą śmietaną.




2 komentarze: