czwartek, 1 stycznia 2015

Cynamonowe ciasto jabłkowe

Pyszne, zdrowsze, nieco inne.... Puszyste ciasto cynamonowe zrobiłam z mieszaniny mąki pszennej i żytniej razowej, ilość tłuszczu zmniejszyłam, biały cukier zastąpiłam brązowym... Zmodyfikowany nieco przepis na tradycyjne ciasto ucierane, które robię od lat. Polecam i uciekam, bo dziś w Trójce Top Wszech Czasów ;)


Składniki:
mąka pszenna 2/3 szklanki
mąka żytnia razowa 2/3 szklanki
cukier brązowy 1/2 szklanki
cynamon 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
szczypta soli
olej 1/3 szklanki
jaja 2szt
jogurt naturalny 200g
jabłka 3-4 szt

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednej misce. Jaja utrzeć z cukrem, dodać olej i jogurt. Połączyć wszystkie składniki, zmiksować. Ciasto wyłożyć do foremki, ułożyć pokrojone w cząstki jabłka. Wierzch ciasta można oprószyć cynamonem i brązowym cukrem.


Piec 45 minut w 170 stopniach.


2 komentarze: