środa, 12 czerwca 2013

Pieczone pierogi ruskie z razowego ciasta drożdżowego

Uwielbiam tradycyjne ruskie ale nie widzę powodu dla którego nie można by spróbować poeksperymentować w tym temacie. Taka kombinacja czasami wychodzi na dobre. Dzisiaj na obiad pierogi z razowego ciasta drożdżowego chrupiące i złociste z pysznym ruskim farszem i sałatką z kapusty.


Ciasto:
mąka pszenna 1 szkl
mąka razowa 2szkl
woda ciepła 1 szkl
drożdże 50g
szczypta cukru
sól
jajo do posmarowania pierogów

Nadzienie:
ziemniaki gotowane 0,5 kg
ser biały 0,5kg
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
sól, pieprz

W wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i część mąki, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn podrośnie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.


Ziemniaki zmielić z serem, dodać zezłoconą na maśle cebulę, doprawić i wymieszać farsz.


Ciasto wałkować na grubość około 5mm, wykrawać krążki, nakładać nadzienie.


Formować pierogi, odstawić  do ponownego wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Pierogi piec około 20 minut w rozgrzanych do 190stopni piekarniku.


Podawać z surówką.

1 komentarz:

  1. Ruskie zdecydowanie na tak, pierogi drożdżowe również! A do tego w zdrowej wersji :) Jak tylko znajdę więcej czasu na przygotowanie obiadu chętnie wypróbuję Twój przepis :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń