poniedziałek, 17 czerwca 2013

Jogurtowe ptasie mleczko

Kolejne szybkie ciacho na niedzielę. Robi się je błyskawicznie a smakuje super. Moja wersja tego deseru jest słodzona stewią co znacznie zmniejsza jego kaloryczność. Na wierzchu jest pyszna, naturalnie czerwona  pianka z truskawek i żurawiny. Polecam zwłaszcza w sezonie truskawkowym.


Biszkopt:
3 jaja
3/4  szkl mąki
1/2 szkl cukru
szczypta soli
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodawać po jednym żółtku stale ucierając. Następnie delikatnie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Biszkopt piec około 35 minut w temp 160-170 stopni. Studzić w uchylonym piekarniku, obrócony dnem do góry.

Jogurtowe ptasie mleczko:
truskawki 800g
jogurt naturalny 600ml
stewia do smaku
żelatyna

Jogurt zmiksować z częścią truskawek i stewią. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, upłynnić w kąpieli wodnej, dodać do jogurtu. Ilość żelatyny jest uzależniona od wskazówek producenta (u mnie było to 6 łyżeczek na 1l  jogurtu). Całość dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki na chwilkę. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć ją na biszkopt z truskawkami.


Galaretka truskawkowo- żurawinowa:
truskawki 200g
żurawina 100g
żelatyna 3 łyżeczki
stewia

Żelatynę namoczyć w 1/2 szkl wody, upłynnić, dodać do truskawek i żurawiny, zmiksować na gładko, dosłodzić stewią. Gdy zacznie odrobinę tężeć wylać na ciasto.


Deser włożyć na kilka godzin do lodówki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz