niedziela, 9 czerwca 2013

Focaccia i menu imprezowe

Ale były urodzinki... Goście dopisali, dzieciaki zadowolone. Jasiek wstał o 5 rano i bawi się nowymi zabawkami. Siostra dzięki za pobudkę- melodyjki lapTOPowe znam już na pamięć :) Wczoraj nie zdążyłam zrobić zdjęć "zawartości" stołu ale dzisiaj postaram się nadrobić zaległości gdyż mamy powtórkę z rozrywki :) Zapowiada się fajna niedziela w miłym towarzystwie Kasi, Michała i dwóch cudnych łobuziaków. 
A wczoraj zrobiłam pyszną focaccię, która na stałe zagościła do grillowego menu. W planach na dziś jest też karkówka, sałatka gyros, miętowa sałatka z kuskusem i domowe lody truskawkowe. 


Składniki:
mąka pszenna 1kg
woda ciepła 600ml
drożdże 30g
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
oliwki
oliwa
gałązki rozmarynu

Mąkę wymieszać z solą. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Połączyć mąkę z zaczynem i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto powinno wyrastać około godziny. Wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką lub bezpośrednio na przygotowaną blaszkę. Rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi. Zrobić zagłębienia palcami.


Na cieście rozłożyć oliwki, posypać wierzch gałązkami rozmarynu, skropić oliwą.


Odczekać chwilę aż ponownie podrośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz