niedziela, 23 czerwca 2013

Obłędne ciasto fasolowe z bitą śmietaną i truskawkami

Niedzielne, leniwe, deszczowe popołudnie przy kawce. A do kawy pyszne ciasto. Troszkę głupio się chwalić ale naprawdę to ciasto jest nieziemskie. Mocno czekoladowy, lekko gorzkawy fasolowy spód, bita śmietana i słodkie, dojrzałe truskawki. Pychota


Ciasto fasolowe:
fasola czerwona w puszce 1 szt
jaja 5szt
cukier 1szkl lub stewia
masło 100g
kakao 4-5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy
szczypta soli

Fasolę zmiksować z kakao, żółtkami, proszkiem sodą i szczyptą soli. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, dodać do fasoli. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do ciasta. Przełożyć masę do tortownicy, piec około 45 minut w temperaturze 180stopni.

Masa śmietanowa:
śmietana 30% 300ml
stewia do smaku

Ostudzone ciasto lekko przyciąć by wyrównać powierzchnię, posmarować śmietaną i poukładać truskawki.


Całość schłodzić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz