czwartek, 13 kwietnia 2017

Wielkanocny baranek

Mój pierwszy baranek z formy... Dałam się namówić dzieciom do jego zrobienia. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu. Recepturę na to ciasto można śmiało wykorzystać do upieczenia babki. Nasze barany trafią w ręce babć i prababć w te święta. 


Składniki:
75 g masła
2 jaja
100g cukru
szczypta soli
1 cukier waniliowy
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie:
Masło stopić i ostudzić. Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę cały czas ucierając, na końcu wlać tłuszcz. 
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką foremki. Piec w temperaturze 175°C ok. 35 minut. 
Wyjąć z foremki i udekorować.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz